Stress


Det är mycket vanligt att känna stress i trafiken. När man blir stressad så blir man oftast mer aggressiv i sin körning. Man kör mer oekonomiskt och kan orsaka fler skador på andra trafikanter och fotgängare. Generellt sätt så klarar yrkesförare trafikstress bättre eftersom de kan köra lugnare och lär sig att vara mer beräknad. Man brukar säga att det oftast är en mognadsfråga hur man beter sig i trafiken.

Måttlig stress höjer dock normalt din koncentrations- och prestationsförmåga. Om du är för avslappnad kan du enkelt missuppfatta olika trafiksituationer och/eller vägmärken. Likaså är det direkt farligt att vara för stressad. För hög stressnivå kan leda till, panik och blackout. I stressade trafiksituationer är det dessa direkt förknippade med livsfara där du normalt bara har någon sekund på dig att reagera ifall en oförutsedd trafiksituation skulle uppstå.

Det finns flera sätt att minska sin egen stressnivå – Se till att vara ute i god tid och utvilad. Se även till att undvika rusningstrafiken samt att du själv kör på ett defensivt sätt.Källhänvisning

STR Service (2014). Körkortsboken. 25 upplagan. STR: Landskrona.

STR Service (2013). Du och jag i trafiken. 31 upplagan. STR: Landskrona.

Kristiansson, L. & Åhsblom, Å. (2009). Teoriboken. Upplaga 13. Liber: Stockholm

Teoriportalen

iKörkort

Gratisteori

Körkortonline

Körkortet

Gratis körkortsteori

Gratis körkortsfrågor

Gratis teori

Gratis teorifrågor

öva på teoriprov för körkort

Körkortsportalen

Trafikverket

Körkortskolan

Trafiktestet

Bonniers Trafikskola Online

Enkel och lättförståelig körkortsteori som tar upp det viktigaste inför teoriprovet.

Körkortsfrågor online. Körkortsteori från 2016 med över 2 000 teorifrågor. Allt du behöver för att ta körkort - Testa gratis!

vägmärken

körkortstest

teorifrågor

teoriprov

gratis teoriprov

Gratis Teoriprov för B-Körkort

Körkortskalkylatorn

Meddelande
Du måste logga in för att ta del av denna del.